---
title: "Parlementaire vraag 369 · Ondergeschikte openbare besturen. Hoedanigheid van belastingplichtige voor handelingen opgenomen in het koninklijk"
description: "Ondergeschikte openbare besturen. Hoedanigheid van belastingplichtige. Parlementaire vraag nr. 369 van 2 juli 1985 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/369-ondergeschikte-openbare-besturen-hoedanigheid-belastingplichtige-99f2"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/369-pouvoirs-publics-subordonnes-assujettissement-activites-d251"
---

# Ondergeschikte openbare besturen. Hoedanigheid van belastingplichtige voor handelingen opgenomen in het koninklijk · Ondergeschikte openbare besturen. Hoedanigheid van belastingplichtige voor handelingen opgenomen in het koninklijk besluit nr. 26 van 2 december 1970

**Nummer**

369

**Datum**

2 juli 1985

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

9 paragrafen

**Vr. en Antw., Senaat**

*Ondergeschikte openbare besturen - Hoedanigheid van belastingplichtige voor handelingen opgenomen in het koninklijk besluit nr. 26 van 2 december 1970*

## **VRAAG**

Kan de geachte Minister mededelen of een ondergeschikt openbaar bestuur dat permanent diensten levert voor andere ondergeschikte openbare besturen verplicht is BTW aan te rekenen?

## **ANTWOORD**

Krachtens [artikel 6 van het BTW-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-6) zijn de Staat, de provincies, de gemeenten en de openbare instellingen geen belastingplichtigen. De Koning merkt ze evenwel aan als belastingplichtige wanneer ze geregeld de economische werkzaamheid van een producent, een handelaar of een dienstverrichter uitoefenen.

Bij toepassing van die bepaling onderwerpt het koninklijk besluit nr. 26 van 2 december 1970 aan de BTW de diensten en de regies van de Staat, van de provincies en van de gemeenten, alsmede de openbare instellingen, ten aanzien van een aantal met name genoemde werkzaamheden.

De vraag of ondergeschikte openbare besturen al dan niet BTW moeten aanrekenen ten aanzien van de diensten die zij permanent verrichten, hangt derhalve af van de aard van de verstrekte diensten.

Wanneer het gaat om handelingen vermeld in bovengenoemd koninklijk besluit, hebben bedoelde openbare besturen ten aanzien van die werkzaamheid de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige en dienen zij ook de BTW aan te rekenen. Het feit dat die diensten worden verstrekt aan andere ondergeschikte openbare besturen is ter zake van geen invloed.

## Aangehaalde teksten

1

[WBTW art. 6](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-6) 1 voorkomen
