Vr. en Antw., Senaat, 2005-2006, nr. 3-74, blz. 7907
Vrijstelling - Mortuariumdiensten
VRAAG
Klopt het dat uw administratie de instructie gekregen heeft om de mortuariumdiensten die de ziekenhuizen verrichten vrij te stellen van de BTW als het gaat om patiënten die in het ziekenhuis zijn gestorven en BTW aan te rekenen als het gaat om mensen die buiten het ziekenhuis zijn gestorven ? Is het de bedoeling concurrentie met de begrafenisondernemingen te voorkomen ? Zo ja, waarom alle mortuariumdiensten dan niet vrijstellen van de BTW-verplichting ?
ANTWOORD
(vice-eerste minister en minister van Financiën)
Artikel 44, § 2, 1°, 1e onderdeel, van het BTW-Wetboek stelt vrij de diensten en de leveringen van goederen die daarmee nauw samenhangen, in de uitoefening van hun geregelde werkzaamheid, verricht door ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen, klinieken en dispensaria.
Deze bepaling is de omzetting in het Belgisch recht van artikel 13, A, 1, b), van de zesde richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 17 mei 1977. Het is derhalve niet mogelijk voor alle beoogde handelingen of voor een gedeelte ervan aan de vrijstelling te verzaken.
Daarentegen kan er geen aanspraak worden gemaakt op de vrijstelling voor het opbaren in het mortuarium van een ziekenhuis van buiten dat ziekenhuis overleden personen aangezien het een handeling betreft die vreemd blijft aan de eigenlijke prestaties van een ziekenhuis en ook om concurrentieverstoring te vermijden.
Derhalve, wanneer een ziekenhuis geregeld dergelijke handelingen onder bezwarende titel verricht, zijn deze onderworpen aan de BTW tegen het tarief van 6 %.
In dit opzicht verwijs ik het geachte lid naar punt 316 van de BTW-handleiding, consulteerbaar op de site www.fisconet.fgov.be, waarin wordt verwezen naar het antwoord op de vraag van de heer Ramoudt van 31 mei 1994.
Ten slotte vestig ik de aandacht van het geachte lid op het feit dat artikel 13 van de zesde richtlijn geen vrijstelling voorziet voor handelingen van mortuaria. Het is bijgevolg voor deze materie niet mogelijk een vrijstellingsbepaling in het BTW-Wetboek te overwegen.