BTW schoolgebouwen · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

289 1 augustus 1997

Zoeken

BTW schoolgebouwen

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/289-btw-schoolgebouwen-olivier-schoolgebouw-c577

Nummer
289
Datum
1 augustus 1997

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

15 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat, nr. 1-54, 1996-1997, blz. 2743

BTW-Revue nr. 131, blz. 1175

BTW schoolgebouwen

VRAAG

Bij de uitvoering van werken aan schoolgebouwen wordt het BTW- tarief van 21 % aangerekend.

Slechts een gedeelte van de totale kostprijs van deze werken (meestal 60 %) wordt evenwel door de overheid gesubsidieerd.

Graag had ik van de geachte minister een antwoord op volgende vragen:

1. Kan de BTW op werken aan schoolgebouwen worden afgeschaft of herleid tot 6 %?

2. Indien nee, kan het niet-gesubsidieerde gedeelte van de werken worden vrijgesteld van BTW?

ANTWOORD

Werken aan schoolgebouwen die in opdracht van de inrichtende macht van de school worden verricht door een aannemer zijn overeenkomstig de gewone regels aan de BTW onderworpen. Geen enkele bepaling op Europees vlak en a fortiori op nationaal vlak biedt de mogelijkheid om daaraan in enige mate af te wijken.

De aldus verschuldigde belasting dient overeenkomstig artikel 26 van het BTW-Wetboek te worden berekend over alles wat de dienstverrichter als tegenprestatie verkrijgt of moet verkrijgen van degene aan wie de dienst wordt verstrekt, of van een derde, met inbegrip van de subsidies die rechtstreeks met de prijs van die handelingen verband houden.

Deze bepaling is de omzetting van artikel 11, A, 1, a, van de zesde richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 17 mei 1977.

Bij richtlijn 92/77/EEG van 19 oktober 1992, tot aanvulling van het gemeenschappelijk stelsel van de belasting over de toegevoegde waarde en tot wijziging van richtlijn 77/388/EEG, heeft de Raad van de Europese Gemeenschappen een beperkende lijst van goederen en diensten opgesteld waarvoor de Lid-Staten de mogelijkheid hebben een verlaagd tarief toe te passen.

Werken aan schoolgebouwen zijn niet opgenomen in deze limitatieve lijst van goederen en diensten die is opgenomen in bijlage H van bovengenoemde richtlijn, zodat het niet mogelijk is voor deze handelingen een verlaagd BTW-tarief in te voeren.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 261 voorkomen