---
title: "Parlementaire vraag 285 · Buitenlandse belastingplichtige. aansprakelijke vertegenwoordiger"
description: "Buitenlandse belastingplichtige. aansprakelijke vertegenwoordiger. Parlementaire vraag nr. 285 van 26 maart 2012 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/285-buitenlandse-belastingplichtige-aansprakelijke-vertegenwoordiger-francois-b95d"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/285-entreprise-etrangere-representant-responsable-francois-1170"
---

# Buitenlandse belastingplichtige. aansprakelijke vertegenwoordiger

**Nummer**

285

**Datum**

26 maart 2012

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

7 paragrafen

**Vragen en Antwoorden, Kamer 2011-2012, nr. 63 d.d. 02.05.2012, blz. 126**

*Buitenlandse belastingplichtige*

*Aansprakelijke vertegenwoordiger*

## **VRAAG**

Kan uw administratie de volgende vragen beantwoorden: 1. Moet een buitenlandse onderneming die een aansprakelijke vertegenwoordiger voor haar btw-verplichtingen heeft doen aanstellen en die in België goederen verwerft om ze vervolgens door te verkopen aan een in België gevestigde btw-plichtige die hier periodieke btw-aangiften indient, btw aanrekenen voor die levering indien de goederen het Belgische grondgebied niet verlaten? 2. Moet een onderneming die voor btw-doeleinden is geïdentificeerd maar geen aansprakelijke vertegenwoordiger heeft aangesteld en die in dezelfde situatie verkeert, btw aanrekenen? 3. Hoe valt te rechtvaardigen dat er in die beide situaties een verschillende benadering wordt gevolgd?

## **ANTWOORD**

( van de heer Vanackere, Vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken)

Wanneer een niet in België gevestigde belastingplichtige een prestatie verricht die in België belastbaar is, bepaalt [artikel 51, § 2, eerste lid, 5° van het Btw-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-51) dat de btw verschuldigd is door de in België gevestigde medecontractant, die periodieke aangiften indient, of door de medecontractant, die niet in België gevestigd is maar wel een aansprakelijk vertegenwoordiger heeft laten erkennen. Voornoemd artikel is niet van toepassing wanneer de prestatie reeds bedoeld wordt in artikel 51, § 2, eerste lid, 1°, 2° en 6° of onder een vrijstelling valt uit de artikelen 39 tot 44bis. Deze bepaling is van toepassing zowel ingeval de niet in België gevestigde belastingplichtige een aansprakelijke vertegenwoordiger heeft laten erkennen als ingeval deze niet in België gevestigde belastingplichtige voor een rechtstreekse btw-identificatie heeft gekozen. Er is bijgevolg geen verschillende behandeling van beide situaties.

## Aangehaalde teksten

1

[WBTW art. 51](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-51) 1 voorkomen
