---
title: "Parlementaire vraag 256 · Factuur. tijdstip van de dienst. opeisbaarheid van de belasting"
description: "Factuur. tijdstip van de dienst. opeisbaarheid van de belasting. Parlementaire vraag nr. 256 van 6 januari 2010 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/256-factuur-tijdstip-dienst-opeisbaarheid-belasting-85b7"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/256-facture-moment-service-exigibilite-taxe-2d4c"
---

# Factuur. tijdstip van de dienst. opeisbaarheid van de belasting

**Nummer**

256

**Datum**

6 januari 2010

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

12 paragrafen

Factuur

Tijdstip van de dienst

Opeisbaarheid van de belasting

## **VRAAG**

Krachtens de boekhoudkundige normen moet men, om de juistheid van de rekeningen na te gaan, zowel de te ontvangen als de op te maken facturen en andere stukken nazien.

1\. Kan men ervan uitgaan dat het nazien van "op te maken facturen" op grond van een omzetgemiddelde van de voorgaande boekjaren, zonder interne overzichtsstaat, kan worden gelijkgesteld met een afrekening van diensten die de btw opeisbaar maakt (zonder enige facturering of betaling; aangezien er geen afrekening is, wordt er ook geen document naar de klant gestuurd)?

2\. Of heeft [artikel 22, tweede lid van het Btw-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-22) volgens u uitsluitend betrekking op doorlopende diensten zoals telefoon, kabeltelevisie, enz.? In zulke gevallen, wanneer er een betaling is gebeurd of er een afrekening naar de klant is gestuurd, is er dus geen sprake van het nazien van de rekeningen, aangezien het bedrag bekend is. De overige diensten, diensten die niet doorlopend zijn, vallen onder de gebruikelijke btw-regels (de belasting is verschuldigd op het ogenblik dat de dienst is voltooid, of nog voordat de dienst is voltooid, op het gefactureerde of ontvangen bedrag). Een intern "overzicht" heeft geen invloed op de opeisbaarheid van de btw.

3\. a) Kan de dienst als voltooid worden beschouwd als er geen sprake is van een betaling, een overzicht of een factuur? b) Volstaat het loutere feit dat men een op te maken factuur heeft nagezien om die niet-gekwantificeerde diensten als voltooid te beschouwen?

## **ANTWOORD**

1\. De loutere raming van "op te stellen facturen" wordt niet beoogd door een van de oorzaken van opeisbaarheid inzake btw voorzien in [artikel 22 van het Btw-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-22).

2\. Overeenkomstig de bewoordingen ervan beoogt § 1, tweede lid van dit artikel inderdaad enkel de doorlopende diensten. Hieromtrent verwijs ik het geachte Lid dan ook naar nummer 72/2 van de Btw-Handleiding. Betreffende de overige diensten bevestig ik het geachte Lid dat het opstellen van een interne opgave de btw op zich niet opeisbaar maakt

3\. a) Volgens de algemene regel wordt de btw, bij gebrek aan voorafgaande facturatie of incassering, opeisbaar op het tijdstip waarop de dienst voltooid is. Het betreft in principe het tijdstip waarop de dienstverrichter de verplichtingen heeft voldaan die hem normalerwijze bij overeenkomst werden opgelegd. b) Het antwoord is ontkennend.

## Aangehaalde teksten

1

[WBTW art. 22](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-22) 2 voorkomens
