Culturele VZW's. Aftrek van belasting geheven van kosten van logies, spijzen · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

245 13 juni 1983

Zoeken

Culturele VZW's. Aftrek van belasting geheven van kosten van logies, spijzenCulturele VZW's. Aftrek van belasting geheven van kosten van logies, spijzen en dranken

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/245-culturele-vzw-aftrek-belasting-geheven-977b

Nummer
245
Datum
13 juni 1983

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

11 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat

Culturele VZW's - Aftrek van belasting geheven van kosten van logies, spijzen en dranken

VRAAG

Culturele VZW's die geregeld lezingen en tentoonstellingen voor het publiek (niet alleen voor hun leden) organiseren en entreegeld vragen, moeten BTW betalen en kunnen zelfs ten volle belastingplichtig zijn.

Vaak nodigt zo'n VZW een buitenlandse voordrachthouder uit, van wie logies en maaltijden te haren laste vallen. Ze laat daarom rekeningen opmaken die ze in haar inkoopboek optekent.

In die uitgaven is de BTW vervat.

Mag die vereniging deze BTW aftrekken, vooral wanneer het entreegeld ook een BTW omvat die aan de Schatkist moet worden overgemaakt?

ANTWOORD

Artikel 45, § 3, 3°, van het BTW-Wetboek sluit elke aftrek uit ten aanzien van de belasting geheven van kosten van logies, spijzen en dranken in de zin van artikel 18, § 1, 10° en 11°, van hetzelfde Wetboek, daaronder niet begrepen de kosten die worden gedaan voor het personeel dat buiten de onderneming belast is met een levering van goederen of een dienstverrichting.

Bovendien sluit artikel 45, § 3, 4°, van voornoemd Wetboek elke aftrek uit ten aanzien van de belasting geheven van kosten van onthaal.

Dientengevolge is in het door het geachte Lid bedoelde geval de BTW niet aftrekbaar.

Aangehaalde teksten

2
WBTW art. 181 voorkomen
WBTW art. 451 voorkomen