---
title: "Parlementaire vraag 241 · Plaats van de dienst. goederenvervoer. europese richtlijnen"
description: "Plaats van de dienst. goederenvervoer. europese richtlijnen. Parlementaire vraag nr. 241 van 24 januari 2011 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/241-plaats-dienst-goederenvervoer-europese-richtlijnen-7469"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/241-lieu-prestation-services-transport-biens-de9b"
---

# Plaats van de dienst. goederenvervoer. europese richtlijnen

**Nummer**

241

**Datum**

24 januari 2011

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

15 paragrafen

*Plaats van de dienst*

*Goederenvervoer*

*Europese richtlijnen*

## **VRAAG**

1\. Klopt het dat het vervoer van goederen tussen twee punten in de Europese Gemeenschap in het kader van de invoer van goederen sinds 1 januari 2010 aan de btw onderworpen is in het land van de afnemer van de diensten (als laatstgenoemde niet in hetzelfde land als de dienstverlener gevestigd is), zelfs indien de prijs van het vervoer verrekend is in de maatstaf van heffing voor de btw op de goederen bij de invoer?

2\. Moet de vervoerder de verleende dienst opnemen in de opgave van de intracommunautaire handelingen indien de invoerder voor btw-doeleinden geïdentificeerd is in de Europese Gemeenschap?

## **ANTWOORD**

De problematiek van het gezamenlijk gevolg van de nieuwe regels inzake de plaatsbepaling van diensten, zoals geïmplementeerd in het Belgische recht ingevolge richtlijn 2008/8/EG van 12 februari 2008 tot wijziging van richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijk stelsel van belasting over de toegevoegde waarde, en deze inzake de maatstaf van heffing bij invoer, is reeds uitvoerig aan bod gekomen in het antwoord op de [vraag nr. 580 van 14 april 2010](https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/580-btw-diensten-verband-houden-invoer-d5b9) (Vragen en Antwoorden, Kamer, 2009-2010, nr. 106, blz. 21), waarnaar ik het geachte lid verwijs.

In tegenstelling evenwel tot hetgeen is vermeld onder de laatste paragraaf van dit antwoord, dient de draagwijdte van de regels inzake de plaatsbepaling te worden beperkt tot de sinds 4 april 2010 toepasselijke regelgeving, ingevolge de publicatie van het koninklijk besluit nr. 57 in het Belgisch Staatsblad van 25 maart 2010.

Voortaan worden goederenvervoersdiensten die overeenkomstig [artikel 21, § 2, van het BTW-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-21) in België plaatsvinden, doch welke materieel gezien buiten de Gemeenschap worden verricht, niet aan Belgische BTW onderworpen.

Teneinde gevallen van dubbele heffing, van niet-heffing of van concurrentieverstoring te voorkomen, wordt, in toepassing van [artikel 21, § 4, 1°, van het BTW-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-21) en [artikel 1 van koninklijk besluit nr. 57](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-57-maart-plaats-dienst-in-functie-246d#ar57-art1), de dienst geacht plaats te vinden buiten de Gemeenschap wanneer het werkelijke gebruik of de werkelijke exploitatie van een goederen-vervoersdienst buiten de Gemeenschap geschiedt.

Om op een praktische wijze uit te maken of het werkelijke gebruik of de werkelijke exploitatie van de goederen-vervoersdienst al dan niet plaatsvindt buiten de Gemeenschap, werd in dit artikel 1 de afgelegde afstanden buiten de Gemeenschap als criterium weerhouden.

Dit brengt met zich mee dat deze bepaling enkel betrekking heeft op goederenvervoer waarbij zowel de plaats van vertrek, de plaats van aankomst als het gehele afgelegde traject buiten de Gemeenschap liggen.

A contrario worden de goederen-vervoersdiensten die, overeenkomstig [artikel 21, § 2, van het BTW-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-21), in België plaatsvinden en waarbij de afgelegde afstanden deels binnen en deels buiten de Gemeenschap gelegen zijn, niet bedoeld in [artikel 21, § 4, 1°, van het BTW-Wetboek](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-21) en in [artikel 1 van koninklijk besluit nr. 57](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-57-maart-plaats-dienst-in-functie-246d#ar57-art1), aangezien het werkelijke gebruik of de werkelijke exploitatie niet volledig buiten de Gemeenschap geschiedt.

Het in de laatste paragraaf van het antwoord op hoger vermelde vraag nr. 580 opgenomen voorbeeld (de situatie waarbij goederen worden vervoerd tussen België en Italië via Zwitserland) moet bijgevolg aangepast worden.

## Aangehaalde teksten

2

[WBTW art. 21](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/artikel-21) 4 voorkomens

[KB nr. 57 art. 1](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-57-maart-plaats-dienst-in-functie-246d) 2 voorkomens

## Administratieve doctrine

2

[Fiches van de administratieve commentaar 1](https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/241-plaats-dienst-goederenvervoer-europese-richtlijnen-7469/documenten?type=commentaar) [Omzendbrieven 1](https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/241-plaats-dienst-goederenvervoer-europese-richtlijnen-7469/documenten?type=omzendbrieven)

« … op goederenvervoer waarbij zowel de plaats van vertrek, de plaats van aankomst als het gehele afgelegde traject buiten de Gemeenschap liggen. Een goederenvervoer tussen België en Italië via Zwitserland is bijvoorbeeld uitgesloten (schriftelijke parlementaire vraag nr. 241 van de heer Volksvertegenwoordiger Christian Brotcorne van 24.01.2011 ). Het nieuwe koninklijk besluit nr. 57, voornoemd, heeft tot doel de toepassing van die bepaling te verduidelijken en wettelijk te verankeren. Om praktische redenen en om geen buitensporige verplichtingen aan die operatoren op te leggen, bevestigt de … »

[Circulaire 2018/C/68 betreffende de plaats van goederenvervoerdiensten en ermee samenhangende diensten](https://juriel.be/nl/omzendbrieven/2018-c-68-plaats-goederenvervoerdiensten-ermee-samenhangende-diensten-ed3a) Omzendbrief 31.05.2018

[Bekijk de 2 documenten](https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/241-plaats-dienst-goederenvervoer-europese-richtlijnen-7469/documenten)
