Kamer, Integraal verslag – Commissie voor de Financiën, 2013-2014, CRIV 53 COM 953 d.d. 19.03.2014, blz. 7
Het btw tarief voor elektriciteit voor gemengde contracten
VRAAG
( de heer Benoît Drèze)
In april zal het btw-tarief voor elektriciteit van 21 naar 6 procent dalen voor de particuliere gebruikers.
Kan u die daling bevestigen? Hoe zal men voor gemengde contracten te werk gaan? Zullen er twee tarieven op dezelfde factuur worden gehanteerd of komen er twee aparte facturen?
Het verlaagde btw-tarief van 6 % voor elektriciteit aan huishoudelijke afnemers
VRAAG
( mevrouw Veerle Wouters)
Mijnheer de minister, ik heb een vraag over hetzelfde thema.
Volgens de administratie wordt het verlaagde btw-tarief van 6 % voor de levering van elektriciteit voorbehouden voor huishoudelijke afnemers. Een zelfstandig natuurlijk persoon met een professioneel contract is dus volgens uw administratie uitgesloten van het verlaagde btw-tarief, ook al gebruikt hij de elektriciteit slechts gedeeltelijk voor zijn beroepswerkzaamheid. Indien hij een residentieel contract had gesloten, dan had hij wel kunnen rekenen op het verlaagde tarief van 6 %.
Wanneer een rechtspersoon kosteloos elektriciteit ter beschikking stelt voor verwarming en andere doeleinden wordt het voordeel van alle aard forfaitair bepaald. De waardering van dat voordeel van alle aard wordt geacht inclusief btw te zijn. In de praktijk maken elektriciteitleveranciers het onderscheid tussen residentiële en professionele klanten op basis van het feit dat die al dan niet een btwidentificatienummer meedelen. Hoewel die situaties gelijkaardig zijn, worden ze voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6 % voor elektriciteit aan huishoudelijke afnemers wel degelijk verschillende behandeld.
Vandaar mijn vraag. Aangezien de waardering van de voordelen van alle aard geacht wordt inclusief btw te zijn, is de vraag of u nog vóór 1 april de forfaitaire waardering van de kostenloze verstrekking van elektriciteit in artikel 18, KB WIB 1992, zal verlagen om rekening te houden met het lagere btw-tarief?
Kan een zelfstandige zonder problemen omschakelen van een professioneel naar een residentieel contract zoals hier en daar nu al wordt gesuggereerd wanneer hij de afgenomen elektriciteit slechts gedeeltelijk voor zijn beroepswerkzaamheid gebruikt? Is het hem toegestaan om zijn btw-identificatienummer niet mee te delen aan zijn elektriciteitsleverancier, zodat hij in zijn hoedanigheid van particulier de elektriciteit afneemt. Hij verliest dan weliswaar het recht op de aftrek van 6 % btw, maar kan hij dan alsnog het professionele gedeelte aftrekken als beroepsonkosten in de personenbelasting.
Indien de klant zijn btw-identificatienummer moet meedelen aan zijn elektriciteitsleverancier, ontstaat er dan geen discriminatie voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief tussen zelfstandigen met en zonder btw-identificatienummers, want aan btw-plichtigen zonder recht op aftrek, zoals artsen, wordt er geen btw-identificatienummer toegekend.
Andere zelfstandigen, zoals advocaten, gerechtsdeurwaarders of notarissen, moeten sinds het aantreden van deze regering wel een btw-identificatienummer hebben. Mijnheer de minister, is dit onderscheid in overeenstemming met de btw-richtlijn?
ANTWOORD
(de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken)
Mevrouw Wouters, mijnheer Drèze, op 29 november 2013 heeft de federale regering inderdaad beslist om het btw-tarief op leveringen van elektriciteit aan huishoudelijke afnemers te verlagen van 21 % naar 6 %, met ingang van 1 april 2014.
In overleg met vertegenwoordigers van de sector is gezocht naar een pragmatische werkwijze om deze maatregelen te realiseren. Er werd geopteerd om te werken met het gangbare onderscheid in de sector tussen residentiële en professionele contracten om het toepasselijke btw-tarief te bepalen.
Residentiële contracten zijn immers bestemd voor huishoudelijke afnemers, namelijk de natuurlijke personen die de elektriciteit doorgaans integraal bestemmen voor privégebruik. De professionele contracten zijn dan weer bestemd voor de niet-huishoudelijke afnemers, namelijk de natuurlijke personen die de elektriciteit doorgaans integraal bestemmen voor ander gebruik dan privégebruik, en de rechtspersoon. Het gemaakte onderscheid komt dus tegemoet aan het beoogde doelpubliek.
Het tarief van 6 procent kan worden toegepast voor gemengd elektriciteitsverbruik indien men met zijn elektriciteitsleverancier een residentieel contract afsluit. Een zelfstandige die op hetzelfde adres woont en werkt, kan hetzij een professioneel, hetzij een residentieel contract, zonder vermelding van het btw- of KBO nummer, afsluiten. In beide gevallen kan hij het zakelijk gebruik als beroepskosten voor de personenbelasting inbrengen. De voordelen die voortvloeien uit de gratis terbeschikkingstelling van elektriciteit door een werkgever worden forfaitair vastgesteld. Er moeten derhalve geen wijzigingen worden aangebracht aan het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.