---
title: "Parlementaire vraag 20 · Toepassing op de erelonen van architecten"
description: "Toepassing op de erelonen van architecten. Parlementaire vraag nr. 20 van 26 oktober 1972 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/20-toepassing-erelonen-architecten-lindemans-bfdc"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/20-application-honoraires-architectes-lindemans-2c87"
---

# Toepassing op de erelonen van architecten · BTW. Toepassing op de erelonen van architecten

**Nummer**

20

**Datum**

26 oktober 1972

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

14 paragrafen

**Vr. en Antw., Senaat**

*BTW - Toepassing op de erelonen van architecten*

## **VRAAG**

De BTW is toepasselijk op de erelonen gevorderd door een architect.

Hierbij rijzen verschillende twistvragen:

1\. Hoe wordt de BTW toegepast op de erelonen van een associatie van architecten? De assocatie int de BTW bij de betaling van het ereloon door de cliënt. De vraag is evenwel hoe deze BTW toebedeeld wordt bij de repartitie van de erelonen tussen de geassocieerde architecten.

2\. Is de BTW verschuldigd op de stagevergoeding, die de architectstagemeester uitkeert aan zijn stagiair? Volgens mijn mening niet vermits zo niet tweemaal BTW zou gevorderd worden voor dezelfde prestatie.

Ik wens ter zake evenwel zekerheid te bekomen, o.m. in verband met de vraag of een stagiair-architect al dan niet een BTW-nummer dient aan te vragen.

## **ANTWOORD**

1\. Een associatie van architecten die als zodanig tegenover haar cliënten optreedt, is een BTW-belastingplichtige, zelfs wanneer zij geen rechtspersoonlijkheid bezit. Die associatie moet derhalve op haar naam de aan de Staat verschuldigde BTW betalen.

De zelfstandige architecten die deelgenoot zijn van zulk een associatie zijn op hun beurt BTW-belastingplichtige. Het gedeelte van het honorarium dat aan iedere deelgenoot toekomt moet door ieder van hen aan de associatie worden aangerekend samen met de hierover verschuldigde BTW. De associatie mag deze BTW uiteraard volgens de gewone regels in aftrek brengen.

2\. Een stagiair-architect wordt niet als BTW-belastingplichtige aangemerkt, gelet op de wijze waarop de stage van architecten gereglementeerd is. Over de hem door de stagemeester toegekende vergoeding is derhalve geen BTW verschuldigd.

## NOOT

Zie art. 4 B.T.W.-Revue nr. 63, nr. 6.
