Vr. en Antw., Kamer
Vrijstellingen voor jeugdorganisaties
VRAAG
Mag ik de Minister van Financiën een onontbeerlijke verduidelijking vragen over de vrijstelling van BTW voor jeugdorganisaties?
De meeste jeugdorganisaties zijn niet uitgerust om zelf hun publikaties te drukken en moeten daartoe een beroep doen op een drukker.
Uit de brief van 11 mei 1971 van de toenmalige Minister van Financiën, baron Snoy et d'Oppuers, aan de Nationale Jeugdraad zou blijken dat publikaties van BTW vrijgesteld zijn en dat jeugdorganisaties die een beroep doen op een drukker, op de factuur geen BTW moeten betalen.
Hoe zit dat juist?
ANTWOORD
Krachtens artikel 2, § 1, 1°, van het BTW-Wetboek, zijn de leveringen van goederen en diensten die door een belastingplichtige in de uitoefening van zijn beroepswerkzaamheid worden verricht aan de belasting over de toegevoegde waarde onderworpen, wanneer ze hier te lande plaatsvinden.
Anderdeels bestaat er geen enkele bepaling op grond waarvan vrijstelling van de belasting ten aanzien van in België verrichte leveringen van goederen en diensten kan worden verleend wegens de hoedanigheid van de afnemer van goederen of diensten.
In dit opzicht zijn de aan jeugdinstellingen gedane leveringen van goederen of diensten terecht aan de BTW onderworpen wanneer ze onder de voorwaarden van het bovengenoemde artikel 2 worden verricht.
Ten slotte wordt de aandacht van het geacht Lid er op gevestigd dat de in artikel 44, § 2, 2°, van het BTW-Wetboek bedoelde vrijstelling ten aanzien van de door die bepaling beoogde jeugdinstellingen, uitsluitend van toepassing is op de diensten die door die instellingen worden gepresteerd en niet op de diensten die aan hen worden verleend.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.