Vr. en Antw., Senaat, 1998-1999, nr. 1-92, blz. 4867
Niet-BTW-plichtige-doorverkoop
VRAAG
Wanneer een belastingplichtige die geen recht heeft op aftrek van belasting, met volledige belastingvrijstelling volgens artikel 44, § 2, 13°, van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, een investeringsgoed wederverkoopt dat hij voordien heeft aangewend voor zijn vrijgestelde activiteit, kan de eindkoper van dat goed de BTW dan gedeeltelijk aftrekken die werd aangerekend op de aankoop van het goed door de wederverkoper ?
ANTWOORD
Overeenkomstig artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek mag een belastingplichtige op de belasting die hij verschuldigd is slechts in aftrek brengen de belasting geheven van de aan hem geleverde goederen en verleende diensten, van de door hem ingevoerde goederen en de door hem verrichte intracommunautaire verwervingen, in de mate dat hij die goederen en diensten gebruikt voor het verrichten van in artikel 45, § 1, bedoelde handelingen.
Bijgevolg mag, in het door het geachte lid beoogde geval, de BTW geheven van de verkrijging van het goed door de wederverkoper, in geen enkel geval in aftrek gebracht worden door de uiteindelijke verkrijger, aangezien deze belasting betrekking heeft op een levering van een goed waaraan hij totaal vreemd is.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.