---
title: "Parlementaire vraag 1216 · Factuur. Geen BTW-nummer"
description: "Factuur. Geen BTW-nummer, geen vermelding Btw-nummer. Parlementaire vraag nr. 1216 van 19 maart 2001 (Belgisch federaal parlement)."
url: "https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/1216-factuur-geen-btw-nummer-nyssens-646c"
lang: "nl"
fr: "https://juriel.be/fr/questions-parlementaires/1216-deduction-conditions-forme-nyssens-4caa"
---

# Factuur. Geen BTW-nummer

**Nummer**

1216

**Datum**

19 maart 2001

## Over het document

**Verzameling**

Parlementaire vragen

**Taal van de tekst**

Nederlands

## Tekst

11 paragrafen

**Vr. en Antw., Senaat, 2000-2001, nr. 2-37, blz. 1846**

**BTW-Revue nr. 152, blz. 611**

*Factuur - Geen BTW-nummer*

## **VRAAG**

Kan de koper van goederen en diensten die een factuur ontvangt waarop zijn BTW-nummer niet vermeld staat, de BTW aftrekken die de leverancier hem heeft gefactureerd als hij zelf zijn BTW-nummer erop aanbrengt?

## **ANTWOORD**

Ik heb de eer het geachte lid het volgende mee te delen.

Om de opeisbare belasting over een aan hem geleverd goed of verleende dienst te kunnen aftrekken, moet de belastingplichtige, krachtens [artikel 3, § 1, 1°, van het koninklijk besluit nr. 3](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-3-artikel-historiek-236d) van 10 december 1969 met betrekking tot de aftrekregeling voor de toepassing van de belasting over de toegevoegde waarde, in het bezit zijn van een regelmatige factuur uitgereikt door zijn leverancier/dienstverrichter.

Om regelmatig te zijn, moet deze factuur conform zijn met het voorschrift van [artikel 5 van het koninklijk besluit nr. 1](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-1-artikel-6caa) van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, en een zeker aantal vermeldingen bevatten waaronder meer bepaald het BTW-identificatienummer van de medecontractant.

Rekening houdend met hetgeen voorafgaat kan de verkrijger van de goederen en van de diensten, in de door het geachte lid bedoelde hypothese, in geen geval zijn recht op aftrek uitoefenen op grond van een factuur die door hem manueel werd vervolledigd met de vermelding van zijn BTW-identificatienummer.

Hij zal zijn recht op aftrek niet eerder kunnen uitoefenen dan op het tijdstip waarop hij van zijn leverancier het verbeterend stuk, bedoeld in artikel 12 van het voormelde koninklijk besluit nr. 1, ontvangt. Deze laatste vervolledigt aldus de oorspronkelijke factuur met de bovenbedoelde ontbrekende vermelding. Het bedoelde stuk bevat dan ook een verwijzing naar bovengenoemde verbeterde factuur.

## Aangehaalde teksten

2

[KB nr. 1 art. 5](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-1-artikel-6caa) 1 voorkomen

[KB nr. 3 art. 3](https://juriel.be/nl/wetboeken/btw/koninklijke-besluiten/ar-3-artikel-historiek-236d) 1 voorkomen
