Transfers van sportbeoefenaars · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

12048 21 juni 2006

Zoeken

Transfers van sportbeoefenaars

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/12048-transfers-sportbeoefenaars-mondelinge-tommelein-transfer-0f3e

Nummer
12048
Datum
21 juni 2006

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

8 paragrafen

Beknopt Verslag, Kamercommissie Financiën, Com 1013, blz. 9-10

Transfers van sportbeoefenaars

VRAAG

Op de transfersom die een sportclub betaalt om een betaalde sportbeoefenaar van een andere BTW-plichtige club over te nemen, moet er BTW worden geheven. Is ook de schadevergoeding die een club krijgt wanneer een speler gebruik maakt van de wet van 24 februari 1978, onderworpen aan BTW-? Is een transfer van een amateursportbeoefenaar onderworpen aan BTW-? Welke regeling bestaat er voor transfers naar of vanuit andere landen binnen en buiten de Europese Unie? Wat gebeurt er indien de oude club nog een extra transfervergoeding ontvangt als de betrokken sportbeoefenaar door zijn nieuwe club tegen een nog groter bedrag wordt getransfereerd?

ANTWOORD

(van de heer Reynders, vice-eerste minister en minister van Financiën)

De vergoeding zoals bedoeld in artikel 4 van de wet van 24 februari 1978 is geen dienst maar een schadevergoeding en dus niet aan de BTWonderworpen. De vrije, definitieve of tijdelijke transfer van voetbalspelers ouder dan 16 is wel een dienst in de zin van artikel 18, §1, tweede lid, 7° van het BTW-wetboek. Dit geldt ongeacht of het gaat om beroepssporters of niet. De plaats van handeling wordt bepaald door artikel 21, § 2 en § 3, 7°, a van het BTW-wetboek. De fiscale site Fisconet geeft hierover meer uitleg. De extra transfervergoeding in het geval dat de heer Tommelein aanhaalt is eveneens aan de BTWonderworpen.

CONCLUSIE

(van de heer Tommelein)

Ik wil graag een kopie van dit technische antwoord.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 181 voorkomen