Wetenschappelijke instellingen. BTW · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

1041 19 september 1997

Zoeken

Wetenschappelijke instellingen. BTW

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/1041-wetenschappelijke-instellingen-btw-creyf-instelling-67cd

Nummer
1041
Datum
19 september 1997

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

31 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, 1997-1998, nr. 112, blz. 15249-15252

Wetenschappelijke instellingen - BTW

VRAAG

In de wetenschappelijke instellingen van de Staat bestaat onduidelijkheid over de vermelding van BTW op facturen.

1. Mijn eerste vraag betreft facturen van Belgische leveranciers. Moeten de belastbare som, de BTW-aanslagvoet en de aangerekende BTW steeds afzonderlijk vermeld worden of volstaat het opgeven van de globale som en de vermelding "BTW inbegrepen"?

2. Het lijkt me raadzaam te zijn dat voor betalingen van leveringen uit het buitenland (EU) de BTW in België betaald wordt.

a) Houden alle wetenschappelijke instellingen zich hieraan?

b) Als de BTW in België betaald wordt en de buitenlandse leverancier maakt een factuur "BTW inbegrepen", hoe dient dit dan in België aangegeven te worden (of moet men aan de leverancier meedelen dat hij de BTW in mindering moet brengen)?

ANTWOORD

1. Overeenkomstig artikel 1, § 1, van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde moet een belastingplichtige, behalve hij die uitsluitend leveringen van goederen of diensten verricht die vrijgesteld zijn door artikel 44 van het BTW-wetboek, waarvoor hij geen recht op aftrek heeft, aan zijn medecontractant een factuur uitreiken:

1° wanneer hij een levering van goederen of een dienst heeft verricht,

2° wanneer, vóór de levering van een goed of vóór de voltooiing van een dienst, de belasting opeisbaar wordt over de gehele of een deel van de prijs van de handeling, bij toepassing van de artikelen 17, § 1, en 22, § 2, van het BTW-wetboek;

3° wanneer, vóór een in artikel 39bis, eerste lid, 1° tot 4°, van bovengenoemd wetboek bedoelde levering, de prijs geheel of gedeeltelijk wordt ontvangen.

In artikel 5 van voormeld koninklijk besluit nr. 1 worden de vermeldingen die de factuur moet bevatten, opgesomd.

Zo moet overeenkomstig dat artikel 5, § 1, 8°, per tarief de maatstaf van heffing, uitgedrukt in Belgische frank op de factuur voorkomen, evenals de elementen waaruit hij is samengesteld.

Artikel 5, § 1, 9°, van bedoeld koninklijk besluit nr. 1 legt de vermelding van de tarieven van de verschuldigde belasting op en, per tarief, van het bedrag van de verschuldigde belasting, uitgedrukt in Belgische frank.

Volledigheidshalve dient te worden opgemerkt dat in een aantal gevallen, wanneer de medecontractant een particulier is die het goed of de dienst niet bestemt voor de uitoefening van een beroepsactiviteit, de factuur zich mag beperken tot het vermelden van de prijs (BTW inclusief) en het tarief van de BTW, aangevuld met de vermelding: "Verrichting met een particulier. Prijs gefactureerd inclusief BTW. Aanschrijving van 29 juli 1971, nr. 119".

Aangezien de vraag van het geacht lid in casu betrekking heeft op facturen die door Belgische leveranciers worden uitgereikt aan wetenschappelijke instellingen en niet aan bedoelde particulieren, kan de hiervoor aangehaalde afwijking van artikel 5, § 1, 8 ° en 9°, van bedoeld koninklijk besluit nr. 1 niet worden ingeroepen.

2.

a) De wetenschappelijke instellingen van de Staat zijn in hun hoedanigheid van niet-belastingplichtige rechtspersoon verplicht hun intracommunautaire verwervingen, dit wil zeggen hun aankopen van goederen in andere Lid-Staten waarbij de goederen naar België worden vervoerd of verzonden, aan de BTW te onderwerpen in België wanneer ze:

1° ofwel gedurende het lopende kalenderjaar voor meer dan 450.000 frank intracommunautaire verwervingen hebben verricht;

2° ofwel dit bedrag overschreden hebben in de loop van het vorige kalenderjaar;

3° ofwel ervoor geopteerd hebben om al hun intracommunautaire verwervingen aan de BTW te onderwerpen in België, ongeacht het bedrag ervan.

De drempel van 450.000 frank geldt niet voor nieuwe vervoermiddelen en accijnsgoederen (minerale oliën, alcohol en alcoholhoudende dranken, tabaksfabrikaten). Intracommunautaire verwervingen van deze categorieën van goederen moeten door de hier bedoelde niet-belastingplichtige rechtspersonen altijd van de BTW worden onderworpen in België.

De wetenschappelijke instellingen die voormelde drempel overschrijden moeten dientengevolge op het bevoegd BTW-controlekantoor een verklaring indienen. Dit moet gebeuren vóór de overschrijding van de drempel van 450.000 frank. De uitoefening van de optie om al hun intracommunautaire verwervingen (ook deze onder de drempel van 450.000 frank) in België aan de BTW te onderwerpen, is facultatief.

Een BTW-identificatienummer, voorafgegaan door de letters (landencode) BE, zal vervolgens worden toegekend aan de betrokken wetenschappelijke instellingen. Door het opgeven van dit nummer aan hun buitenlandse leveranciers kunnen deze laatsten de levering factureren met vrijstelling van de buitenlandse BTW. Er dient dus in principe nooit tweemaal BTW te worden betaald, namelijk zowel in de Lid-Staat van aankoop als in België.

De Belgische verschuldigde BTW moet worden opgenomen in een bijzondere BTW-aangifte en worden voldaan binnen dezelfde periode als deze die vastgesteld is voor de indiening van deze aangifte.

Er wordt evenwel opgemerkt dat zo de niet-belastingplichtige rechtspersoon aankopen van gebruikte goederen, kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten verricht in een andere Lid-Staat, de buitenlandse leverancier onder bepaalde voorwaarden de bijzondere regeling van belastingheffing over de winstmarge kan toepassen. In dergelijk geval zal de heffing van de BTW steeds geschieden in de Lid-Staat van aankoop en zal de buitenlandse leverancier een factuur "BTW inbegrepen" uitreiken aan de Belgische koper. Er rust in dat geval geen verplichting tot voldoening van enige BTW in België op de wetenschappelijke instelling, ongeacht of zij de drempel van 450.000 frank inzake haar intracommunautaire verwervingen al dan niet heeft overschreden.

De Administratie van de BTW, registratie en domeinen heeft in de loop van de maand december 1995 een toelichtende brief gericht aan alle niet-belastingplichtige rechtspersonen met als doel hen te herinneren aan de BTW-verplichtingen die ze op het vlak van hun intracommunautaire handelingen moeten nakomen. Recentelijk werd dergelijke informatiecampagne herhaald voor alle instellingen voor gezondheidsverzorging in het bijzonder. Bovendien is de Administratie zinnens binnenkort voor alle onderwijsinstellingen een gelijkaardige informatiecampagne op het getouw te zetten. Laatstgenoemde specifieke informatiecampagnes gaan gepaard met een eventuele controle van de instellingen die zich niet tijdig in regel hebben gesteld.

Wetenschappelijke instellingen die moeilijkheden zouden ondervinden op het vlak van hun BTW-verplichtingen inzake de door hen verrichte intracommunautaire transacties kunnen steeds verdere inlichtingen bekomen bij hun plaatselijk BTWcontrolekantoor of bij de Centrale administratie van de BTW, registratie en domeinen.

b) Wanneer een wetenschappelijke instelling bijgevolg om één van de hiervoor vermelde redenen verplicht is de intracommunautaire verwerving van de in een andere Lid-Staat aangekochte goederen aan de BTW in België te onderwerpen, mag de door de verkoper uitgereikte factuur geen BTW bevatten. Indien de leverancier desondanks BTW aanrekent en de wetenschappelijke instelling deze betaalt, ontslaat dit laatstgenoemde niet van de verplichting de BTW in België te voldoen. Voor de ten onrechte in de Lid-Staat van aankoop betaalde BTW zal zij, met het oog op de terugbetaling ervan, een regeling moeten treffen met de leverancier zelf.

Aangehaalde teksten

5
KB nr. 1 art. 11 voorkomen
KB nr. 1 art. 51 voorkomen
WBTW art. 171 voorkomen
WBTW art. 221 voorkomen
WBTW art. 441 voorkomen